What’s in it for me?

Hankkimalla, ostamalla tai vuokraamalla voit ainakin noin niin kuin periaatteessa saada uutta osaamista avoimilta markkinoilta. Elämme kuitenkin aikaa, jossa osaajapula on todellisuutta: Oikeanlaisen osaamisen heikko saatavuus on yritysten kasvun esteenä. Sopivien tekijöiden puute pakottaa toimijoita supistamaan aukioloaikojaan. IT-osaajia on Suomessa kymmeniä tuhansia liian vähän tarpeeseen nähden. Ja niin edelleen, kyllä te tiedätte.

On siis toden totta hakijan markkinat: työntekijät oikeasti haetaan töihin kotisohvalta (jossa he sentään painavat duunia, koska korona)! Eikä oikea ratkaisu ole pyristellä tuota ilmiötä vastaan ja jatkaa sinnikkäästi mallilla ”post & pray”. Sohvalta uuden työntekijän hakeminen ei tarkoita, etteikö hän olisi motivoitunut ja osaava. Tosin toki tästä on hyvä varmistua laadukkaan ja modernin rekrytoinnin sekä osaamisen arvioinnin keinoin. 😉

Tämän päivän työntekijä arvioi työmahdollisuuksiaan paljon oman uransa kannalta. Se ei välttämättä tarkoita aina nousujohteisen uran tavoittelua, vaan työelämää rakennetaan paljolti oman kehittymisen ja henkilökohtaisten mahdollisuuksien kautta. Työpaikkaa vaihdetaan tiheämmin ja herkemmin. Toki merkittävät ilmiöt, kuten Covid-19 pandemia, herättävät meissä turvallisuuden kaipuuta ja työltä toivotaan myös vakautta. Vaihtuvuutta voidaan oikeanlaisilla toimenpiteillä hillitä, mutta nykypäivänä se pitää myös hyväksyä. Emme me enää työskentele koko työelämäämme samalla työnantajalla. Hemmetti, viisikymppinenkään ei välttämättä ole vielä eläkevirassaan.

Osaajapulan myötä työelämä on kokenut mielestäni oikein positiivisen sysäyksen kohti työntekijän kuuntelemista ja ymmärtämistä. Kannustankin kääntämään katseen yksilöihin: niin tuleviin, kuin olemassa oleviinkin työntekijöihin. Tuohon joukkoon, jota kliseisesti voisi kuvailla, ”yrityksen tärkeimmäksi voimavaraksi”.

 

Miten huolehtia oikeista osaajista kestävästi?

🥕 Rakenna aitoa työnantajakuvaa. Älä tee negatiivisesta tai neutraalista positiivista sanoilla, vaan teoilla!

🥕 Rekrytoi totuudenmukaisiin tehtävänkuviin – vain näin voit löytää oikean osaajaan oikeaan tehtävään.

🥕 Varmista riittävä perehdys. Asiantuntijat ja johtajatkin tarvitsevat perehdytystä – eivät välttämättä työtehtäviin, mutta yrityskulttuuriin.

🥕 Ylhäältä alas! Valmenna johtajia johtamaan ja varmista, että myös he saavat riittävästi tukea suoriutumiseen – tiukkojen tavoitteiden lisäksi.

🥕 Kuvaa yrityksen sisäiset urapolut läpinäkyvästi, jotta jokainen työntekijä voi nähdä itsensä matkalla.

🥕 Mahdollista työntekijän elämän ja työn yhdistäminen. Sillä emme elä työskennelläksemme.

 

Kamppailussa osaajapulan keskellä ei varmasti jaeta pikavoittoja. Ei oman organisaatiosi osalta, saatikka yhteiskunnallisella tasolla. Mutta kyllä tähän ollaan herätty! Liiketoimintalähtöisen HR:n rooli on nykyään onneksi paljon muutakin kuin palkkahallintoa ja työlainsäädäntöä. Olet saattanut kuulla tarinan talousjohtajasta, joka kysyi yrityksen toimitusjohtajalta:”Mitä jos panostamme työntekijöidemme koulutukseen, ja he lähtevät?” Toimitusjohtajan vastaus oli napakka:”Entä jos emme kouluta heitä, ja he jäävät?”

Ei osaajista pidetä kiinni pitkien irtisanomisaikojen tai tiukkojen kilpailukieltojen avulla. Heitä sitoutetaan mahdollisuuksilla, joustavuudella, avoimuudella, selkeillä tavoitteilla sekä kannustavalla palkitsemisella. Joskus arvokas työntekijäsi lähtee, mutta voit saada tilalle uuden, toisaalla uraansa rakentaneen, itseään kehittäneen ja motivoituneen osaajan. Hänellä on tarjota sinulle monipuolista osaamista. Mitä sinulla on tarjota hänelle?

Poikkeus vahvistaa säännön. Itse olen varsinainen outolintu nykypäivän työelämässä. Edellinen työnantajani motivoi ja tarjosi minulle kasvun paikkoja ja haasteita yli kymmenen vuoden ajan. Ajattelin itse jatkaa tällä minulle sopivalla taktiikalla ja sitoutua myös uuteen työnantajaani Porkkanaan ja Keppiin – tositarkoituksella. Minusta Porkkana ja Keppi saa uteliaan, idearikkaan ja sinnikkään osaajan, jolla pysyy langat käsissä, pää kylmänä ja hymy herkässä. Ennen kaikkea olen tekijä ja toteuttaja, joka ei kauaa malta pilvilinnoissa leijailla, vaan likaa mieluummin kätensä ja nauttii lopputuloksista. Joskus menee vihkoon, mutta tulipahan kokeiltua ja opittua.

Enni ja muut Porkkanat ovat monipuolinen kumppanisi osaajapulan haasteiden selättämisessä. Onnistutaan yhdessä!

Kirjoittanut: Enni Vallius

Tuloksia tehdään täällä

Ota yhteyttä, odotamme jo lähtötelineissä